Tips voor het gras zaaien

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

In de meeste Nederlandse tuinen is het wel te vinden: een gazon. Het is de groene basis voor elke tuin. Wanneer u een mooi gazon wilt, is het van belang dat u in de goede periode gaat zaaien. Hierbij een paar tips over het zaaien!

Zaaien in het voorjaar
U kunt vanaf begin april, mits de bodemtemperatuur boven de 10°C is, uw gras gaan zaaien. Dit geldt voor zowel een nieuw gazon als het doorzaaien van een bestaand gazon. Voor april is de temperatuur de laag waardoor het zaad niet in de grond kiemt.

Ontkiemen
Als de bodemtemperatuur goed is zal het graszaad dus ontkiemen. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur echter niet zo snel stijgen en kan het ontkiemen wat langer duren. Het is van belang om de grond vochtig te houden, tot het graszaad mooi is ontkiemd. Wanneer u dit niet doet, is het gevaar aanwezig dat het graszaad niet gaat ontkiemen.

Zaaien in het najaar
Bent u vergeten te zaaien in het voorjaar? Geen enkel probleem. U kunt namelijk ook uw gazon herstellen in het najaar. Dan is de bodemtemperatuur nog relatief hoog en voldoende vochtig. Dit geldt ook voor de aanleg van een nieuws gazon. Bij normale weersomstandigheden, kunt u in de maanden augustus, september en oktober nog prima zaaien. Let er wel op dat de nachttemperatuur in het najaar niet te laag is. Een voordeel is wel wanneer u het in het najaar zaait dat u veel minder last heeft van onkruid dan in het voorjaar. Tevens kost het vochtig houden van het toekomstige gazon minder moeite, omdat in het najaar er regelmatig buien vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.