Vier tips voor een tuin vol beestjes

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Wilt u dat allerlei nuttige beestjes een goeie plek hebben om in de tuin te overwinteren? Met deze tips gaat dat vast lukken! 

1. Laat al het natuurlijke afval in uw tuin liggen
De gevallen bladeren dienen namelijk perfect als mulch. Dit is een laag organisch materiaal om de grond te beschermen. Daarnaast kunnen dieren hier gemakkelijk een veilig en beschut onderkomen in vinden. Afgestorven plantenresten, takken en bladeren zijn de perfecte plek voor insecten, kikkers, paden en egels om te overwinteren.

2. Hang een nestkastje op
De herfst is het ideale moment om een vogelhuisje op te hangen, zodat vogels er alvast aan kunnen wennen. Het is handig als het nestkastje open kan, want dan kunt u deze gemakkelijker schoonmaken. Een goede voederplaats zoeken voor de vogel is een must. Een goede voederplaats is een plek waar voldoende bescherming is voor de vogels. U kunt het beste kiezen voor een voederplan met een afdak. Zo blijft het voedsel langer droog en eetbaar.

3. Gastvrij ontvangst voor insecteneters
Egels zijn insecteneters: ze eten plaagdieren zoals slakken, wormen, kevers en rupsen op. Daarom zijn ze heel handig in uw tuin! Egels moeten voor de winterslaap voldoende vetreserves hebben. U kunt daar een handje bij helpen door speciaal egelvoer in de tuin te zetten om ze bij te voederen. 

Omdat egels voordat ze aan hun winterslaap beginnen voldoende vetreserves moeten aankomen, kunt u ze deze maand nog bijvoederen met speciaal egelvoer. Droge katten- of hondenbrokken zou ook kunnen maar is niet ideaal. 

Wilt u de egels ook drinken geven? Geef ze nooit melk, maar altijd water. Eind november zullen de egels aan hun winterslaap beginnen die tot april/mei duurt. Hun nestje maken ze graag onder takken of struiken. Wilt u ze echt een plezier doen, dan kunt u een egelhuis aanschaffen. Deze gebruiken ze niet alleen graag in de winter, maar ook in de zomer voor het grootbrengen van hun jongen.

4. Schaf een insectenhotel aan
Insecten zijn onmisbaar voor een prachtige, bloeiende tuin en een vruchtrijke moestuinoogst. Insecten zoals lieveheersbeestjes, vlinders, bijen en wespen overwinteren graag in een insectenhotel. U kunt een beschut hotel maken van een stapel stenen, dakpannen of droog hout. Er zijn ook speciale geconstrueerde insectenhotels te koop, die uit verschillende secties bestaan. Zo kunnen ze zoveel mogelijk insecten een goed onderkomen te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.