De bodemstructuur verbeteren? Ga mulchen!

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Alle kruidachtige planten sterven deze maand af. Door te mulchen met organisch materiaal (denk aan blad, stro en andere plantenresten) zorgt u dat de bodem bedekt en beschermd is tegen de weersinvloeden van de winter. Maar wat is mulch nu eigenlijk?

Wat is mulch?
Mulch is een laag organisch materiaal waar de bodem mee bedekt kan worden. Bodemorganismen zoals wormen en pissebedden, maar ook bacteriën en schimmels gaan hiermee in de weer. Daardoor krijgt u door mulchen meer humus  – aarde die is ontstaan uit vergane plantenresten – in de grond en verbetert de bodemstructuur.

Mulch maken
In het najaar maakt u mulch gemakkelijk met behulp van het afgevallen blad. Deze blaast u in de border en tijdens de wintermaanden zal het bodemleven het automatisch omzetten tot voedingsstoffen. U kunt mulchen met organisch materiaal, zoals blad, stro en plantenresten. Bladeren, cacaodoppen, hooi, kruiden, schelpen en vers gazonmaaisel functioneren ook prima als mulch.

Het nut van mulchen
Mulchen heeft veel voordelen. Door te mulchen kunt u tuinafval hergebruiken en de grond verbeteren. Daarnaast kunt u de bodemtemperatuur beter regelen; in het voor- en najaar kan de bodem meer warmte vasthouden. Onkruid zal ook niet ontkiemen, aangezien het daglicht niet de bodem kan bereiken.

Eén gedachte over “De bodemstructuur verbeteren? Ga mulchen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.