De afwatering van uw tuin verbeteren

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Als uw grond een slechte afwatering heeft, brengt dit veel nadelen met zich mee voor uw tuin. Het is dus van belang dat u de afwatering van uw tuin verbeterd. Dit komt niet alleen ten goede voor uw gazon, maar ook voor andere bloemen, planten en gewassen.

De oplossing
Afhankelijk van wat de oorzaak is, zijn er verschillende oplossingen om het probleem op te lossen. De oplossingen voor uw grond kunnen zijn;

  • Spitten
  • Verticale drains
  • Drainagesysteem

Spitten
Als er tijdens het afgraven van de put in uw tuin om te ontdekken of u een slechte bodem had al water in de put begon te lopen, dan is spitten voor uw tuin de oplossing. Let goed op waar het water vandaan komt als u een put graaft. Als er water vanaf een bepaalde hoogte de put in loopt, dan is er waarschijnlijk een harde laag ontstaan. Dit probleem is eenvoudig op te lossen; spit in de toekomst gewoon wat dieper of maak gebruik van een frees.

Verticale drains
Het aanbrengen van drains is een eenvoudige taak wat het probleem kan oplossen. Maak gaten van 15 centimeter breed die zo diep zijn als het grondwater. Dit is ongeveer op diepte van 80 centimeter. Vul deze gaten met grof en water doorlatend materiaal. Schelpen, grond of split zijn hier perfect voor. Het teveel aan water zal door deze drains naar beneden stromen. Wel zal kleigrond er meer nodig hebben dan zandgrond.

Drainagesysteem
Een wat moeilijkere methode om de afwatering van uw tuin te verbeteren, is het aanleggen van een drainagesysteem. Bij deze methode worden kunststofbuizen ingegraven waar gaatjes inzitten. Deze buizen worden ingewikkeld in doeken die waterdoorlatend zijn. Deze buizen worden ongeveer op 50 a 80 centimeter diep gelegd. Om de vijf meter dient zo’n buis te worden ingegraven. Leg op de buizen water doorlatend materiaal (zie hierboven) en u kunt ze ingraven. Het overtollige water wordt op deze manier ook weggevoerd. [/su_column][/su_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.