Oktober: het begin van het plantseizoen

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Het is de beste maand om nieuwe planten in de grond te zetten en te verplanten. De grond is nog warm na de zomer, waardoor planten op hun nieuwe standplaats alvast nieuwe wortels kunnen maken. Zo zijn de planten goed geaard wanneer straks het voorjaar begint.

De planten
Het is nu de beste tijd van het jaar om nieuwe planten, heesters en bomen te planten. Het scheuren van planten kan tot circa half oktober nog. Daarnaast kunnen de voorjaarsbollen deze maand de grond in en de groenblijvende planten en heesters kunnen verplaatst worden. Planten en heesters die hun blad verliezen kunnen nog niet verplant worden. Hier moet u nog even mee wachten tot alle bladeren zijn gevallen.

Om uw tuin klaar te maken voor de herfst, is het van belang dat u zoveel mogelijk onkruid verwijderd uit uw tuin en borders. Breng vervolgens een laag compost aan in de borders. Dit komt de border volgend jaar ten goede, want dan zal het uitbundig bloeien. Verwijder vervolgens ook de uitgebloeide eenjarigen uit de border. 

De najaarsschoonmaak

In oktober zijn de meeste planten uitgebloeid. Als u in de winter een strakke tuin wilt, is het verstandig dat u een najaarsschoonmaak houdt. Echter kunt u hier ook mee wachten tot in het voorjaar. De gevallen bladeren bieden namelijk de grond een bescherming tegen de vorst. U kunt ook de grond beschermen tegen de komende vorst door het af te dekken met stro of vorstbeschermingsdoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.