Nieuwe en bestaande planten verplanten

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Bijna alle planten groeien met hun wortels in de grond. Ze hebben dus een sterke band nodig met de bodem om op hun plek te blijven staan. Als u uw planten in oktober plant of verplant, is de kans groter dat de plant de winter overleeft dan wanneer u hier langer mee wacht.

Makkelijk te verplanten
Heesters, boompjes en vaste planten kunt u vrij gemakkelijk verplanten. Let er wel goed op dat u de wortels zo min mogelijk aantast. Graaf ze daarom altijd zo ruim mogelijk uit. In oktober heeft u wel het voordeel dat de plant in rust is. De wortels hebben in deze periode de beste kans op een goede hergroei.

De plant moet zich echter wel aanpassen aan zijn nieuwe plek. Dit herstel duurt altijd even. De plant moet weer rekening gaan houden met een andere bezonning en bodemomstandigheden. De minieme haarworteltjes die gesneuveld zijn tijdens de verplanting moeten ook weer aangroeien. Hoe sneller een plant zich herstelt, des te minder kans op schade.

Verzorging na het verplanten
Pas verplante planten kunt u het beste een paar weken goed in de gaten houden. Geef ze extra water en bescherm de grond als nachtvorst is voorspeld. Bescherm de plant tegen de harde wind en let op aantasters. Het is ook belangrijk om grondverbetering toe te passen, door het gebruik van natuurlijke bodemverbeteraars, zoals schelpkalk, kleimineralen, lava of gefermenteerd organisch materiaal in plaats van compost. 

Nieuwe planten
Veel tuinplanten worden tegenwoordig in een pot gekweekt. Dit heeft als voordeel dat het hele wortelstelsel zich in die pot heeft gevormd. De wortels zullen dan ook niet of nauwelijks schade oplopen tijdens het planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.