5 tips om de planten in de border te vermeerderen

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Door vaste planten te scheuren of te delen, kunt u deze vermeerderen. Van slechts een vaste plant, kunt u op deze manier tussen de 5 en 20 nieuwe planten maken. Hierbij een paar tips hoe u dit het beste kunt doen.

1. Onderscheid de vaste plant van de andere planten
Een vaste plant zal in de winter bovengronds afsterven. Echter blijft hij onder de grond in rust om vervolgens in het najaar weer te groeien. Dit in tegenstelling tot andere planten, die in het geheel zullen afsterven tijdens de winter.

2. Spit de border los met een spitvork
Doe dit ook wanneer het om een groep vaste planten gaat. Het beste kunt u plant voor plant vermeerderen zodat u niet in de war raakt. Let wel op dat u niet de hele grond om; dat verslechtert namelijk het bodemleven.

3. Steek met een schop de krachtigste scheuten van een plant af
De beste scheuten zitten dikwijls aan de buitenranden van de plant. Als u de plant wil vermeerderen, zullen deze stekken dat het beste doen. Gooi het hart van de vaste plant op de composthoop. Deze heeft u niet meer nodig. Maak planten van dezelfde grote en controleer of de plant beschikt over voldoende groeipunten.

4. Verbeter de bodem en plant de gescheurde planten in
Voor het inplanten van de gescheurde planten de bodem verbeteren met schepkalk, mestbest, vulcamin, edasil en organisch materiaal. Na het inplanten de hele border bedekken met mulchmateriaal met blad, stro of de plantenresten van de border.

5. Scheur de planten om de zes jaar
Na zes jaar is namelijk de grond in de border ook aan verversing toe. Planten vermeerderen wordt meestal in het najaar gedaan (september/oktober), maar zou ook prima kunnen in het voorjaar (maart/april). Een voordeel als u het in september doet, is dat de plant bovengronds nog niet geheel is afgestorven. Hierdoor kunt u precies zien wat u doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.