Heeft uw grond een slechte afwatering?

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Een tekort of overschot van water voor uw tuin is niet goed. Dit zorgt er namelijk voor dat planten afsterven. Al hoewel het tekort van water snel kan worden opgelost, is dit met een overschot wat moeilijker. Een goede afwatering is belangrijke stap om het probleem op te lossen.

Grondwaterniveau
Ligt uw tuin op grondwaterniveau? Dan is er een hoog percentage klei, slib of fijn zand. Dit heeft tot gevolg dat er weinig of geen ruimte is tussen de sedimenten, waardoor het water niet (of nauwelijks) kan wegzakken.

Harde dichte bodemlaag
Uw tuin kan ook een harde dichte bodemlaag hebben wat ervoor zorgt dat het water niet goed wegvoert. Dit kan komen, doordat u voor een langere periode alleen de bovenste laag van uw grond heeft gespit. Onder deze bovenste laag is waarschijnlijk een hardere, ondoordringbare laag ontstaan, waar het water niet doorheen kan komen.

Natuurlijke dichte laag
Op een plaatsen waar natuurlijke gesteente (of funderingen) onder uw tuin liggen kan water ook niet worden afgevoerd. In Nederland liggen veel tuinen op grondwaterniveau en dit is hier dan ook een groot probleem.

Wat is de oorzaak van de slechte afwatering in uw tuin?
Als uw tuin een slechte afwatering heeft, is dat u zelf waarschijnlijk allang opgevallen. Maar waardoor heeft uw tuin een slechte afwatering? De oorzaak hiervan is gemakkelijk zelf vast te stellen. Graaf een put in uw tuin met een diepte van 1,2 meter en een doorsnede van 1,0 meter.

De kleuren van de zijkanten van de put, zullen laten zien wat de oorzaak is. Een kenmerk van een grond die water goed afvoert, is dat het donkerbruin zal zijn en dat het van het oppervlak naar onderen steeds lichter wordt van kleur. Mocht er grijs doorheen zitten, dan toont dit aan dat de grond soms het water niet goed afvoert (dit gebeurt waarschijnlijk alleen in natte winters). Als de grond van uw tuin geheel grijs of blauwgrijs is, voert het water heel slecht af. Zwarte lagen organisch materiaal duidden ook op een slechte afvoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.