Tuinontwerp: maak een wensenlijstje

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Het is weer tijd voor een nieuwe serie filmpjes. Dit keer zullen ze gaan over het onderwerp tuinontwerpen. De reden hiervoor is dat ik in mijn praktijk heb gemerkt dat een goede tuin, een tuin is die ontworpen is. Nu merk ik dat er onduidelijkheid bestaat over wat het nut is van zo’n tuinontwerp dus daar geef ik jullie graag tips over.

Wat wil je met de tuin?

Het eerste waar je over na moet gaan denken is wat je eigenlijk wil met de tuin. Wat wil je doen in de tuin, wat is voor jou belangrijk om in de tuin te hebben (of juist niet). Kortom: wat zijn de wensen of misschien zelfs wel de eisen voor de tuin. Als je met een gezin een tuin gaat gebruiken is het van belang dat je met z’n allen om tafel gaat. Hoe gebruiken jullie de tuin met z’n allen en hoe gebruikt ieder afzonderlijk de tuin?

Zet het op papier

Het is verstandig om eerst iets voor jezelf op papier te zetten en dan samen rond tafel te gaan en jullie wensen te delen. Waar komen de wensen van de tuin op uit als de wensen en de eisen bij elkaar worden gelegd? De wensen kunnen heel divers zijn: van spelen in de tuin tot zitten in de tuin. Wil je wel of geen water in de tuin en welke sfeer wil je dat de tuin heeft. Wil je veel groen, ook in de winter? Of wil je juist kleur? Ruimtelijk of knus, tuinkamers of juist een overzichtelijke en open plek waar je je kunt terugtrekken of juist een plek waar de kids kunnen chillen? Kortom: er zijn ontzettend veel mogelijkheden en daar begin je mee. Inventariseer het daarna met elkaar.

Tip

Als je de lijst klaar hebt, leg hem dan even weg. Kijk er een week later weer eens na en zie hoe bepaalde dingen kunnen schuiven. Voor nu: succes met de lijst, daar gaan we de volgende keer mee aan de slag!