Tips voor een gezond gazon

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Wilt u een mooi groen gazon in de tuin? Door het juiste onderhoud geniet u optimaal van uw gazon. Hierbij een paar tips voor het grasmaaien.

Het materiaal: de grasmaaier
Gebruik een scherpe grasmaaier die het gras scherp af kan snijden. zo krijgt u een strak gazon. Bij sommige grasmaaiers is de maaihoogte in te stellen, zo voorkomt u dat u het gras te kort maakt of te lang laat.  Voer elk jaar (in het voorjaar) onderhoud uit bij uw grasmaaier of breng hem weg naar een specialist, zodat het snijblad o.a. weer scherp gemaakt kan worden indien nodig.

Het grasmaaien
Maai het gazon wekelijks in de periode van maart t/m oktober. In het naseizoen is om de week voldoende.  Maai het gras niet te kort en houdt het niet te lang. Bij te kort maaien kunnen er kale plekken ontstaan omdat sommige grassoorten geen nieuwe uitlopers meer aanmaken. Wanneer u het te lang laat kunnen grove grassoorten de fijne overwoekeren, waardoor ook kale plekken kunnen ontstaan. De ideale maaihoogte is 3 centimeter.

Het grasafval
We krijgen wel eens de vraag, wat te doen met het gras? Alles opharken of laten liggen? Wanneer u het laat liggen zorgt u voor natuurlijke bemesting van het gazon. Dit is vooral waardevol bij een droog weer. Wanneer het gras nat wordt kan het gaan samenkoeken en schimmelen. Bij nat gras kunt u het grasafval beter bij elkaar harken en op de composthoop gooien.

Tip
Gebruik een (klassieke) kooimesmaaier (zie afbeelding) in plaats van de (moderne) cyclomaaier. Waarom? Met een cyclomaaier scheur je met een hoge snelheid het gras kapot waardoor het gras minder snel zal herstellen. Met een kooimesmaaier wordt het gras eraf gesneden en dit is beter voor het herstel. Vergelijk het maar eens met een snij- of scheurwond in je hand. Bij gras werkt het net zo. Daarnaast kun je met een kooimesmaaier de hoogte nauwkeuriger instellen, o.a. door het ondermes. De cyclomaaier slaat “in het wilde weg” en is gevoelig voor hobbels, waardoor het gras minder strak gemaaid wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.