De moestuin uitdunnen, zo doe je dat!

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Volg De Natuurtuin online

Het is nu de tijd om de moestuin uit te dunnen. Maar wat is dat nou eigenlijk? En hoe doe je dat? Daarover in dit blogbericht meer.

Wanneer je zaadjes zaait is het van belang om er een bepaalde ruimte tussen te houden. De afstand is afhankelijk van wat je aan het zaaien bent. Hiervoor kun je het beste kijken op de verpakking.
Op het moment dat je plantjes twee of vier blaadjes hebben, is het tijd om de juiste plantafstand aan te gaan brengen in je gezaaide rij.

Hoe doe je dat? Simpel weg door tussen de plantjes een aantal uit de grond te trekken zodat de overgebleven plantjes meer ruimte krijgen om te groeien. Hierbij de stappen:

  1. Kijk goed op het zakje wat de plantafstand moet zijn. Soms wordt Uitdunnen op een afstand van vermeld, dan hou je dat aan.
  2. Haal de plantjes er heel voorzichtig uit zodat je de overige plantjes (die blijven staan) niet beschadigt.
  3. Kijk na een paar dagen nogmaals of er nog kleine plantjes opgekomen zijn. Soms zijn plantjes nog zo klein, waardoor na een week toch twee heel dicht bij elkaar staan.
  4. Deze verwijder je dan ook direct. Wanneer je de plantjes (zo dicht bij elkaar) door laat groeien, heb je de kans dat je de wortels beschadigd.

TIP: Wat ook handig is is voorzaaien in bakjes in een kasje of op de vensterbank binnen en als de plantjes groot genoeg zijn ze op de juiste afstand uit te planten.  Bijkomend voordeel is dat je sneller grote en wellicht oogstbare planten hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.