Groen in de stad voor verwerking regenwater

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Regenwater
In de natuur wordt de helft van het regenwater opgenomen door de bodem, terwijl zo’n 40 % van de neerslag verdampt. Slechts 10% loopt af naar open water, zoals vennen en rivieren. In de stad liggen de cijfers heel anders. Omdat er steeds meer wordt verhard, wordt er steeds minder water door de bodem opgenomen. In een stad met veel verharding is de opname door de bodem slechts 15%, terwijl ook de verdamping van regenwater door het ontbreken van begroeiing afneemt naar 30%. Dat betekent dat meer dan de helft van het regenwater dat in de stad valt niet direct wordt opgenomen en ergens anders heen moet. Bij zware regenval kan dat leiden tot wateroverlast.

Groen in de stad
Een oplossing ligt in het vergroten van de groene capaciteit van de stad. Tuinen, openbaar groen, groene schoolpleinen en parken zorgen ervoor dat meer dan 75% van het regenwater verdampt of door de bodem wordt opgenomen. Een vijver of wadi zorgt ervoor dat de rest van het regenwater ergens naartoe kan.

Sedumdaken
Groendaken leveren ook een positieve bijdrage aan de wateropvang. Een groendak buffert tot 60% van de neerslag, waarbij valt op te merken dat een sedumdak veel minder water kan herbergen dan een groendak met kruidachtige planten. Een dak met bodembedekkers en heesters kan nog meer neerslag aan.

Grote stadsbomen
Ook grote bomen in de stad kunnen bijdragen aan de opvang van regenwater. Als er in korte tijd veel regen valt, onderscheppen bomen een groot deel van de neerslag met hun bladeren en takken. Dit water, dat op de bladeren en takken ligt, verdwijnt na een bui door verdamping. Wanneer de bladeren met water verzadigd zijn, loopt het water via twijgen, takken en stam naar de stambasis. Zo ‘oogst’ een boom als het ware regenwater. Een volwassen boom kan op die manier honderden liters water opvangen, zonder dat dit het riool belast. Naaldbomen onderscheppen twee tot driemaal zoveel water dan loofbomen. Daarnaast nemen bomen ook veel water op via het wortelgestel. Een volwassen boom ontrekt, afhankelijk van de soort, 150 tot 1000 liter water per dag aan de bodem.

Zo zorgt al het groen in de stad niet alleen voor een prettigere leefomgeving voor de bewoners, maar heeft het bij de verwerking van regenwater ook een belangrijke functie voor de stad als geheel.

Bron: Wildeweelde.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.