Online cursus Tuinontwerpen

Wil jij een betere tuin, een mooiere tuin, een tuin die beter bi jou past? Heb je een tuin die ouder is en is het tijd voor wat veranderingen? Woon je net nieuw ergens en is de tuin niet de jouwe maar die van de vorige eigenaar? En wil je daar om welke reden dan ook graag zelf mee aan de slag? Dan is mijn nieuwe online cursus Tuinontwerpen wat voor jou!

In deze 8 weekse online cursus deel ik al mijn kennis en ervaring die ik in de afgelopen 25 jaar opgedaan heb, zodat jij leert hoe je jouw ideale tuin ontwerpt. Zo kun je een tuin maken die precies bij jou/jullie wensen past, je kunt efficiëntere werken, goedkoper plannen en materialen inkopen én je weet van te voren hoe je tuin gaat worden. Ook bespaar je er nog eens een hoop kosten mee die je anders kwijt zou zijn aan een tuinontwerper.

Binnenkort beschikbaar: online cursus tuiontwerpen

Deze cursus gaat een stuk dieper dan de gratis training en zal begin mei 2018 online komen.  Laat hieronder alvast je gegevens achter zodat ik je een mailtje kan sturen als hij beschikbaar is.

Je eigen droomtuin ontwerpen

Je eigen droomtuin ontwerpen? Dat kan met de online cursus Tuinontwerpen. 

Het tuinontwerp is dé basis voor elke tuin. Toch vergeten veel mensen hier over na te denken of ze weten simpelweg niet hoe ze het aan moeten pakken. Voor diegene heb ik nu de online cursus Tuinontwerpen.

In deze 8 weekse online cursus deel ik al mijn kennis en ervaring die ik in de afgelopen 25 jaar opgedaan heb zodat jij leert hoe je jouw ideale tuin ontwerpt.

Zo kun je een tuin maken die:
– precies bij jouw of ullie wensen past;
– je kunt efficiënter werken;
– goedkoper plannen en materialen inkopen;
– én je weet van te voren hoe je tuin gaat worden;

Ook bespaar je er nog eens een hoop kosten mee die je anders kwijt zou zijn aan een tuinontwerper en dat loopt gauw op tot 100-den euro’s.

Wil jij een tuin: die beter bij je past en wil je daar graag zelf mee aan de slag? Dan is de Online Cursus Tuinontwerpen wat voor jou!

Ter introductie van deze nieuwe online cursus geef ik tijdelijk een korting van 40%!

Ga naar Cursus Tuinontwerp om je aan te melden en gebruik de kortingscode: INTRODUCTIE2018

én start vandaag nog met het ontwerpen van jouw droomtuin!

*geldig tot 30 juni 2018

In 10 stappen je eigen tuin ontwerpen

Altijd al benieuwd geweest naar hoe het ontwerpen van een tuin in zijn werk gaat? Zit je vol ideeën en wil jij weten hoe je deze om kunt zetten naar een tuinontwerp? Of wil jij simpelweg je eigen tuin ontwerpen?

In deze videoreeks helpen ik jou om in 10 stappen jouw droomtuin te ontwerpen. Je komt erachter waar je op moet letten, wat belangrijk is en waar je mogelijk tegenaan kunt lopen.

Meld je aan voor deze minitraining via onderstaand formulier. Vanaf het moment dat jij je hebt aangemeld hebt, zie je elke week een video in je mail verschijnen. Dan start jouw weg richting het ontwerp van jouw droomtuin! Doe jij ook mee?

Contactformulier

De eerste oogst uit de moestuin

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Het is alweer tijd voor de eerste oogst van vruchten en groenten uit de moestuin. Vruchten als bessen, kruisbessen, Japanse wijnbes (lekkere en makkelijke bes), frambozen en aardbeien. Groenten zoals verschillende bladgroente; sla en de eerst peultjes. Eind juni de eerste aardappelen en uiteraard doen alle kruiden het nu ook heel goed.

Moestuinen zijn weer helemaal in!  Wat is er leuker dan lekker eten van groenten uit eigen tuin? Eerlijk gekweekt zonder kunstmest of vergif! Het zien groeien en oogsten is een uitdaging maar vooral een feest! Bessen of boontjes plukken, sla uit eigen tuin. Het smaakt allemaal zo veel beter.  Ook in jouw eigen tuin kun je groenten kweken of combinaties maken van sier- en eetbare planten.

Een eetbare tuin, zeker als stadslandbouw-project laat jong en oud kennis maken met de natuur en met voedsel. Laat je leuke dingen leren. Bijvoorbeeld dat aardbeien niet in een plastic bakje groeien. Een stadslandbouw project is ook een fantastische gelegenheid voor (buurt)bewoners om samen iets moois te realiseren in de buurt.

Bron: Wilde Weelde

Tips voor het snoeien van heesters

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Heester bloeien in voorjaar, zomer of najaar. Na bloei komt groei. Als u na de bloei snoeit, stimuleert u de groei extra. Zo kunt u de struik ‘motiveren’ om op een bepaalde manier te groeien.

Heeft u een oude heester? Snoei dan na de bloei de dikste takken weg, ongeveer op een derde; zo laag mogelijk bij de grond. Zorg ervoor dat de struik zich verjongt en zijn natuurlijke vorm houdt. We zien heel vaak dat mensen in de struik gaat knippen – buik- en borsthoogte – daardoor ontstaan van die rare uitgroeiende struiken zonder model en een kale onderkant.

Basisprincipes om een heester in een goede conditie te houden.

 • voor dunne takken neemt u een snoeischaar. Voor de wat dikkere takken de takkenschaar en voor de allerdikste takken een snoeizaag
 • gebruik scherp gereedschap. Er zijn handige slijpsteentjes in de handel, waardoor u niet de hele snoei- of takkenschaar uit elkaar moet halen om hem te kunnen slijpen. Bij zagen is het handiger om af en toe het blad te vervangen
 • zorg voor gladde snoeiwonden
 • laat geen ‘kapstokken’ zitten. Dat is het te lange stukje hout dat we vaak zien zitten boven een zijtak. Dat stukje gaat dood en is zo een voedingsbodem voor schimmels
 • snoei niet te dicht langs de stam: Bij de meeste takken ziet u een soort ringetje dicht tegen de stam zitten. Daar zaagt of knipt vlak langs, schuin van de stam af.

Hoe meer licht er in het hart van de struik valt, hoe beter de blad-en bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen. Dus knip gerust wat takken in het hart van de struik tot op de grond toe af. Er ontstaan dan vanaf de grond nieuwe scheuten. Knip niet meer dan 20% van de bladmassa van de struik af. Zo houdt u rust in de struik en loopt hij niet vol met ‘waterloten’. Onthoud ook dat het uw struik is en dat het niet handig is als takken de weg versperren. Knip overhangende of te ver uitstekende takken weg, vlak naast een goed ontwikkelde zijtak.

Bron: Wilde Weelde

Bijen, vlinders en hommels in de tuin

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Volg De Natuurtuin online

Wilt u de tuin bij-, vlinder- en hommelvriendelijk maken? Zorg dan voor de juiste bloemen in de tuin. Vooral enkel bloeiende bloemen zijn van belang omdat deze ook echt nectar hebben. Denk hierbij aan margrieten, klaprozen, lupine en lavendel. Met deze bloemen is er voor de insecten wat te halen en zullen ze eerder langskomen bij u in de tuin.

Vlinders, wilde of solitaire bijen, libellen, amfibieën en vogels. Zij verlangen een goede omgeving die aangepast is aan hun wensen. Beplanting waar ze van kunnen eten en die bescherming biedt. De planten in de tuin leveren ieder afzonderlijk een bijdrage aan het dierenleven. Zo hebben vlinders waardplanten nodig, zoals viooltjes, zuring en ganzeriksoorten. Veel wilde bijen zijn ook sterk gebonden aan specifieke planten soorten, bijvoorbeeld klokjes, andoorn, wilg en schermbloemigen. De beplanting, het bloemrijk gazon, de haag, borders, paden en de vijver bloeien op tijdstippen dat de diverse soorten dieren die nodig hebben.

De oeverrand van de vijver is met allerlei stukken hout verfraaid. Dit is vooral nuttig als schuilmateriaal en afzetgebied voor eitjes e.d. Een grote boomstam mag langzaamaan door insecten in beslag worden genomen. De natuursteen stapelmuur is gemaakt van overtollig Appeltern materiaal. Opgebouwd met een kern van klei. Stukken stam en andere puindelen zorgen voor nestgelegenheid of schuilmogelijkheden. Kleine kieren met holle ruimtes vormen nestgelegenheid voor muizen en wie weet later hommels. Het zandpad is een ideale plek voor solitaire bijen die in de bodem nestelen. Een zandbed van 30 cm is hiervoor het meest geschikt. De grote keien zijn decoratief, maar zorgen ook voor mooie opwarmplekjes voor insecten.

Bron: Wilde Weelde

Tuinontwerp: bepaal functie en vormgeving

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op: Gerd van Helden 06-53235398 gerd@natuurtuin.nl

Hoe je de tuin wilt gaan gebruiken bepaalt de indeling en vormgeving van de tuin. Dus in plaats van meteen al te kiezen voor bijvoorbeeld een strakke tuin of een tuin met ronde vormen zou je moeten beginnen met het verdelen. De verschillende functies van de tuin, in de tuin en op de béste plek in de tuin.

Een vlekkenplan

Wat voor vorm bovengenoemde gaan krijgen in de tuin bepalen we later. We maken dus eerst een soort functieplan. Expres vormloze vlekken op een plattegrond teken op schaal, een soort vormplan. Met daarin ook de woning, schuur, garage, de erfafscheiding en eventuele beeldbepalende elementen in de tuin en in de tuin van de buren. Denk aan bomen, schuurtjes en dergelijke. Het doel hiervan is om gevoel te krijgen voor verhoudingen en indeling.

Looprichting in de tuin

Aan de hand van deze vlekken ontstaan er mogelijke richtingen om door de tuin te bewegen. Bijvoorbeeld van de keuken naar het terras of via de oprit naar de schuur en vervolgens naar de bijkeuken. Door deze lijnen in het vlekkenplan te tekenen ontstaan er lijnen als verbinding tussen de functies en daarmee een eerste grove structuur.

Vormgeving

De volgende stap is de vormgeving. Wat heeft je voorkeur, wat past in de beeldtaal van het huis of ga je juist het contrast zoeken? Dit gaat dus over smaak en gevoel voor esthetiek en schoonheid. Daar zijn geen regels voor en daarin kun je eigen gevoel en smaak volgen. Daarnaast kun je je laten laten inspireren door andere tuinen. Genoeg bronnen te vinden. Kijk daarvoor ook eens op Pinterest, een digitaal plaatjesboek met een haast onuitputtelijke hoeveelheid voorbeelden van tuinen, tuinelementen, materialen etc.

Direct hulp nodig met het ontwerpen van uw tuin? Neem dan contact op via:  06-53235398, mail naar gerd@natuurtuin.nl 

De eerste knipbeurt voor de haag

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Volg De Natuurtuin online

De eerste knipbeurt van de haag is rond langste dag (21 juni). Dat heeft te maken met de twee groeiperioden in het jaar. Tot de langste dag groeien planten, bomen en struiken het snelste. Daarna zal dit minder hard gaan. Rond de langste dag komt er nog maar een beetje groei op en dan is in september de tweede knipbeurt.

Sommige hagen moeten mogelijk wat vaker geknipt worden zoals de laurier, veldesdoorn en sommige coniferenhagen. Dit is afhankelijk van hoe strak je het wilt hebben. Het is de kunst om te proberen de haag zo te knippen dat hij niet elke keer een beetje dikker wordt. Knip de haag echt terug tot waar hij in het voorjaar begonnen is.

Voor nieuw aangeplante hagen het advies om de bovenkant pas te toppen als deze op hoogte is. Sommige mensen gaan eerder toppen omdat ze denken dat hij dan hoger wordt, dat is niet zo.

Heggen, hagen, houtwallen en singels werden vroeger gebruikt om vee binnen te houden en wilde dieren buiten. Nu zijn ze grotendeels uit het landschap verdwenen en vooral belangrijk voor het bewaren van de privacy in de tuin. Een groene afscheiding is zoveel prettiger dan een harde schutting! En hagen geven ideale nestgelegenheid voor winterkoninkjes en merels.

Inheemse soorten die geschikt zijn voor smalle, strakke hagen zijn:

 • meidoorn (Crateagus);
 • beuk (Fagus sylvatica);
 • haagbeuk (Carpinus betulus);
 • veldesdoorn (Acer campestre);
 • taxus (Taxus baccata);
 • hulst (Ilex).

Taxus en hulst zijn wintergroen. Gebruik ze ook eens gemengd. Besdragende soorten zijn voor vogels extra interessant. Snoei voor bessen de haag minder strak.

De moestuin uitdunnen, zo doe je dat!

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Volg De Natuurtuin online

Het is nu de tijd om de moestuin uit te dunnen. Maar wat is dat nou eigenlijk? En hoe doe je dat? Daarover in dit blogbericht meer.

Wanneer je zaadjes zaait is het van belang om er een bepaalde ruimte tussen te houden. De afstand is afhankelijk van wat je aan het zaaien bent. Hiervoor kun je het beste kijken op de verpakking.
Op het moment dat je plantjes twee of vier blaadjes hebben, is het tijd om de juiste plantafstand aan te gaan brengen in je gezaaide rij.

Hoe doe je dat? Simpel weg door tussen de plantjes een aantal uit de grond te trekken zodat de overgebleven plantjes meer ruimte krijgen om te groeien. Hierbij de stappen:

 1. Kijk goed op het zakje wat de plantafstand moet zijn. Soms wordt Uitdunnen op een afstand van vermeld, dan hou je dat aan.
 2. Haal de plantjes er heel voorzichtig uit zodat je de overige plantjes (die blijven staan) niet beschadigt.
 3. Kijk na een paar dagen nogmaals of er nog kleine plantjes opgekomen zijn. Soms zijn plantjes nog zo klein, waardoor na een week toch twee heel dicht bij elkaar staan.
 4. Deze verwijder je dan ook direct. Wanneer je de plantjes (zo dicht bij elkaar) door laat groeien, heb je de kans dat je de wortels beschadigd.

TIP: Wat ook handig is is voorzaaien in bakjes in een kasje of op de vensterbank binnen en als de plantjes groot genoeg zijn ze op de juiste afstand uit te planten.  Bijkomend voordeel is dat je sneller grote en wellicht oogstbare planten hebt.