De eerste knipbeurt voor de haag

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Volg De Natuurtuin online

De eerste knipbeurt van de haag is rond langste dag (21 juni). Dat heeft te maken met de twee groeiperioden in het jaar. Tot de langste dag groeien planten, bomen en struiken het snelste. Daarna zal dit minder hard gaan. Rond de langste dag komt er nog maar een beetje groei op en dan is in september de tweede knipbeurt.

Sommige hagen moeten mogelijk wat vaker geknipt worden zoals de laurier, veldesdoorn en sommige coniferenhagen. Dit is afhankelijk van hoe strak je het wilt hebben. Het is de kunst om te proberen de haag zo te knippen dat hij niet elke keer een beetje dikker wordt. Knip de haag echt terug tot waar hij in het voorjaar begonnen is.

Voor nieuw aangeplante hagen het advies om de bovenkant pas te toppen als deze op hoogte is. Sommige mensen gaan eerder toppen omdat ze denken dat hij dan hoger wordt, dat is niet zo.

Heggen, hagen, houtwallen en singels werden vroeger gebruikt om vee binnen te houden en wilde dieren buiten. Nu zijn ze grotendeels uit het landschap verdwenen en vooral belangrijk voor het bewaren van de privacy in de tuin. Een groene afscheiding is zoveel prettiger dan een harde schutting! En hagen geven ideale nestgelegenheid voor winterkoninkjes en merels.

Inheemse soorten die geschikt zijn voor smalle, strakke hagen zijn:

  • meidoorn (Crateagus);
  • beuk (Fagus sylvatica);
  • haagbeuk (Carpinus betulus);
  • veldesdoorn (Acer campestre);
  • taxus (Taxus baccata);
  • hulst (Ilex).

Taxus en hulst zijn wintergroen. Gebruik ze ook eens gemengd. Besdragende soorten zijn voor vogels extra interessant. Snoei voor bessen de haag minder strak.